Nye rammer = nye forståelser

Kender du det at læse en bog og få intet ud af den. For så at genfinde den måneder eller år senere og pludselig forstå grundprincippet i den? Det er sket nogle gange for mig. Sidst med John Naisbitts Mind Set! Det er som om et års tid har modnet min opfattelsesramme, så bogen pludselig giver en fornyet mening og meget mere af den. Og det er faktisk præcis det, Naisbitts bog handler om. At det er de (ofte ubevidste) rammer, som vi opfatter verden igennem, der virkelig præger om vi ser eller ej.

I forordet giver han endda et eksempel, hvor en nær ven udfritter Naisbitt om hans metode. Og han forklarer at det er en daglig scanning af lokale nyheder fra hele USA, der danner grundlaget for hans evne til at spotte tendenser. Hvortil vennen svarer at han benytter samme metode, men ikke får samme resultat. Naisbitt tænker over emnet og ender med at fastslå at det må være forskellen på de rammer, som de hver især scanner de samme nyheder med. “Så den samme regn rammer to forskellige overflader?”, spørger vennen.

Og med to forskellige resultater. Det ene sted vokser, der nye afgrøder og det andet sted flyder den hårde asfalt. Et smukt billede på hvordan vi egentlig selv bestemme, hvad vi vil se. Og om vi vil se.
Det er sjovt. Og det er sjovt med Naisbitt, for hans mindset må næsten ses som en gave. Han ser skarpt og tydeligt hvad der er nyt og hvad der bare er forlængelser af eksisterende. Og har gjort det i 45 år nu. På tværs og trods af en voksende og accelerende trendindustri har han taget temperaturen på verden og dens aspirationer.

Jeg fik lov at interviewe ham i forbindelse med Instituttet for Fremtidsforsknings Don´t Stop 02 konference og det er et af de personlige møder jeg virkelig er glad for at have fået med. Det – og så en skideballe af Axel Strøbye, men det er en anden historie.

Advertisements

4 responses to “Nye rammer = nye forståelser

  1. Jeg skimmede den bog fornylig men synes det var som at sømme budding op på væggen. Men måske handler bogen netop om ens eget mindset mere end konkrete facts, så det kan være jeg skal give den et genkig.

    PS. En skideballe af Axel Strøbye, det styrer. Vi må have mere info!

  2. Godt billede Tveskov – nu er jeg jo i en branche, hvor den slags sker. For mig er den primære værdi af denne bog ikke så meget hans forudsigelser, som det jo har været i de forgangne Megatrends-bøger, men mere det at en af de mest klarsynede fremtidsformidlere i de senere årtier fortæller om hans måde at skille skidt og kanel.

    Ja – jeg teasede vist nok til at skulle fortælle historien om Strøbye 🙂

  3. Måske en serie af historier om de skideballer du har fået af kendte mennesker?

  4. Strøbye – Strøbye – Strøbye…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s