Den danske drøm #3: Hvad er vores western?

Forleden genså jeg en (lidt forfjeret) western og så dukkede drømmen op igen. Den danske drøm altså. Det nuværende amerikanske samfund er befolket af immigranter og efterkommere af immigranter. Mange af dem var og er mennesker på jagt efter lykken et andet sted end deres hjemland. Lov og orden er opstået undervejs og fortolket forskelligt gennem de seneste par hundrede år. Hvis man skal tro westernfilmen.

Men hvad er vores danske svar på en western? Er det Morten Korch-filmene, der skånselsløst idylliserer vores landdyrkende forfædre eller er det Far til Fire-filmenes postindustrielle bogholderdrøm? Svaret ruller ned af gågaden, som en vild vindheks. Jeg aner det ikke. Men jeg ville gerne vide det. Er forskellen mellem den amerikanske drøm og den danske forskellen mellem at kun kunne fødes ind i et aristokrati eller kunne arbejde sig op til at blive landets valgte leder? Kun at kunne nå toppen gennem et medfødt tilfælde eller gå hele gangen på vilje og vej?

Hvor fanden er vores fælles historie i andet end et fællesskab baseret på at, der skal være plads til alle og hensyn til enhver – og er det faktisk ikke godt nok? Både Far til Fire og Morten Korch kan mødes i en fælles socialdemokratisk drøm om stærk solidaritet, hvor ingen efterlades med mindre de virkelig har fortjent det. Og selv der har man en ret til endnu en chance. Her kunne man jo forestille sig at vi så idoliserede de, som var mest sociale og virkelig gjorde en forskel for flertallet i modsætning til amerikanernes idolisering af dem, der gør det godt for sig selv. Men heller ikke på denne konto synes jeg at finde den danske drøm. For vi er ikke specielt interesserede i at gøre noget for andre, hvis det trækker fra det vi allerede har.

Vores rockstjerner er opnåelige eller ulidelige. Vores politikere er polemikere eller passé. Vores kongehus er folkets eller falsk. Jeg kan sgu ikke knække den danske folkesjæl og dens indbyggede drøm, men det må jo være der. For hvad er ellers sammenhængskraften i vores kultur, samfund og land?

Advertisements

2 responses to “Den danske drøm #3: Hvad er vores western?

  1. Måske er forskellen af dem, der drømte, skred til USA, og lod resten tilbage? … eller også handler dem om vores referencer/mål.

    Alle vil gerne være rige og alt det der, men de rigtig rige i Danmark, er jo ikke rige ift Donald Trump og Gates og alle dem der, og så justerer vi åbenbart vores drømme.

    Endelig skyldes det måske, at vi er væsentligt færre. Størstedelen af amerikanerne er nok (også) ligeglade, men hvis man f.eks. kigger på den ene procent, der stræber mest, er der altså 60 gange så mange individer som i DK, og det skaber nok en anden form for kritisk masse.

    – et godt bud på en dansk western er klart den der road movie, hvor Thomas Bo Larsen kører til Sverige, og er så fesen, at han ikke engang kan holde stropperne på en wifebeater oppe.

  2. Det lyder som om du trænger til at tage et halvt til et helt år i USA. Så skal du bare se løjer, det lover jeg. 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s