Second screens er second to none

Det store dyr i tv-åbenbaringen i disse tider er second screen. Det er det buzzword, der trækker broadcasternes opmærksomhed og samtidig giver programfolk og teknikere grå hår. For hvordan skal man angribe denne udvikling? I det seneste år er der opstået små og temmelig forkølede forsøg på at rumme og møde det faktum, at tv nu typisk bliver forbrugt i baggrunden eller med hjælp fra en anden device. Deraf navnet second screen.

Med et stort tilløb står de danske tvstationer og forsøger at finde deres angrebsvinkel – men desværre med en meget typisk broadcastertilgang, der slet ikke hjælper dem. Problemet er klassisk – når man stiller det forkerte spørgsmål, får man det forkerte svar. Lad os lige kigge lidt på fakta, før vi vender tilbage til de ringe indsigter og dårlige antagelser, der lige nu dominerer diskussionen.

Allerede nu er der – bl.a. ved Googles mellemkomst – blevet analyseret på dels den amerikanske tvseer og dels hvordan vi allesammen bruger vores forskellige devices til forskellige tilstande af aktivitet. Typisk er Googles mange og tunge analyser af brugere centreret omkring søgning – og det er Googles undersøgelser af second screen også. Men de afslører en del andet.

F.eks. det indlysende. Vi bruger vores devices til forskellige ting. Mobilen er vores livline og foretrukne kontaktpunkt. Tablets er primært for underholdningens skyld og computeren er et decideret arbejdsværktøj. Her gør vi ting, som er sværere. Afslutter indkøb. Skriver længere mails. Åbner regneark. Alt det, som er træls på en mobil device.

Men også det mindre indlysende – nemlig, at vi sagtens kan foretage flows på tværs af vores devices. Det er muligt, at en søgning på en mobiltelefon, videreføres som en browseroplevelse på en tablet, for at blive afsluttet, som en bordbestilling eller et rejsekøb på en computer. Vores oplevelser og vores skærmforbrug er langt mere kompliceret end man skulle tro.

Og hvilken skærm står udenfor det flow? Det gør vores tv. Vores gamle og dumme tv. Som ikke er synderligt smart – heller ikke når det får processor og internetadgang og vi hævder at det er st smart tv. Derfor bruger vi second screens – fordi de er smarte og giver noget til oplevelsen, som vi ikke kan få med et tv alene.

Måske er tv second screen?
Det betyder også at den generelle antagelse, at second screens understøtter tvoplevelsen måske er forkert. Måske er det mere sandt, at der foregår langt mindre bevægelse fra hhv. mobil, tablet og pc mod tv – end den anden vej. At det er tv der er på vej til at være second screen. Det er i hvert fald langt nemmere at forestille sig brugerbevægelser der går væk fra tvet og ud i en digital verden end omvendt.

Næste vigtige indsigt er baseret på Googles undersøgelser af den amerikanske tvseer – men jeg tillader mig at antage, at den også dækker den europæiske tvseer i store træk. Og måske endda bedre, fordi vores digitale infrastruktur i Europa faktisk overgår den amerikanske på flere områder. Vi har bedre og oftere adgang til mobilt internet, med smæk på.

Vi bruger mest vores second screens til tre ting, nemlig som primær skærm, med et tv i baggrunden (77% af den tid, som de amerikanske tvseere har tvet tændt, har de øjnene på en anden skærm). Vi bruger dem til at understøtte det tvprogram, vi ser. Slår navne op, kigger fakta om gamle filmskuespillere og tjekke programoversigter. Og så bruger vi dem til at snakke med de andre, der ser samme program. Hashtags, der understøtter snakken gløder under de store liveprogrammer. Jahhhh og Neeeeeejjj er ikke sjældne opdateringer på de sociale medier, under en fodboldkamp. Ligesom “Ok, de har sendt en trold i år”, kunne ledsage et Melodi Grand Prix.

Vi kan ikke styre noget – vi kan understøtte og acceptere spillereglerne.
Og her er en af de virkeligt farlige antagelser, som jeg har stødt på hos flere store broadcastere – nemlig tanken om, at de kan styre strømmen. Det kan man ikke. Man kan understøtte den, men bare en relativt simpel handling, som at forsøge at beslutte og gennemføre et hashtag, som bærende er svært. Også selv om man skriver det på skærmen. Hvis brugerne vil have #escdk, som hashtag for Melodi Grand Prix, fordi det åbner en mulighed for at snakke med brugere i andre lande, så er det deres hashtag – og ingen får dem over på andet.

Man kan heller ikke styre, hvor snakken foregår – hvis det oplagte er Twitter er det Twitter og hvis det er Facebook så er det Facebook. Men det kunne også være helt andre steder med en helt anden struktur – f.eks. i kommentarfelter under artikler, på chat, i internetfora eller helt fjerde steder, vi slet ikke kan forestille os. Broadcastertanken, som man kan støde på ind i mellem er at man skal udvikle sin egen app eller endnu værre – sit helt eget sociale netværk, for at tage de sidevisninger og eje den snak, der foregår. Og mere uvidende arrogant kan man vel næsten ikke være?

Sidst, men mindst – second screen er kun et skridt på vejen mod noget helt andet. Nemlig konvergens. Jeg ved det, det er slidt at tale om konvergens og vi er blevet lovet konvergens oftere end politikere har lovet noget i en valgkamp. MEN, det er altså på vej. Second screen er vores bedste forståelse, af det sted vi står lige nu – men vi er faktisk i bevægelse, hurtig bevægelse, mod same screen. Ikke one screen. Ikke second screen. Men same screen. Teknologien og devices, der kan kan understøtte en fuldt konvergeret medieoplevelse er ikke lysår væk. De står ikke engang hos Familien Jetson – de er lige om hjørnet, som i noget vi kommer til at stifte bekendtskab med indenfor det kommende halve år.

Du skal ikke kigge efter en revolution, men du skal kigge efter første gang du oplever en live-video, der har et interaktivt lag ovenpå. Så har du den – og snart efter har du same screen. Det kræver kun kombinationen af en processor og en internetadgang.

Derfor ville jeg smide alle mine antagelser ud og finde en ny vej, hvis jeg var broadcaster. Derfor ville jeg tænke tv ud af tvet og ud i en smartere næsten-nutid. Jeg ville tænke, at der ikke findes second screens – der findes kun en opmærksomhed og den kan kun rettes mod en skærm – derfor er second screens second to none. Altså reelt first screens. Og sidst ville jeg fokusere blikket et hundrede procent mod at forstå og facilitere de oplevelser og brugsmønstre, der knytter sig til det vi nu kalder “second screen”, så jeg var klar til same screen. Og konvergens.

Hov, hvad var der egentlig på den anden skærm, mens du læste dette på din tablet? Googles analyse kan du finde her: http://www.google.com/think/research-studies/the-new-multi-screen-world-study.html

Advertisements

4 responses to “Second screens er second to none

 1. Du har sikkert set http://daily.represent.us/news-anchor-completely-loses-it-on-camera-because-of-everything-thats-wrong-with-america/ … men smut lige ind til 2:02 igen, og se … der viser de lige Karen Finneys Twitter-handle

  (og god post btw 🙂 )

 2. Jeg vil give dig ret i mange af dine antagelser, og Googles undersøgelser er bestem interessante. Dog syntes jeg du undervurdere vores gamle og dumme tv. For mig at se er netop Apples iTV med til at gører den store skærm mit i min stue til en interaktiv første-skærm af et sociale samlingspunkt (i stil med fordums tiders monopol i skærmtilstædeværelse). Skærmen bliver konstant centrum for hele familien, hvad end det drejer sig om dagens billeder fra iPhone med knægten der spiller bold, sidste nye youtube video med YLVIS “The Fox”, et afsnit af en serie fra netflix eller andet man lige skal dele. Broadcastbrancen skal fokusere på ikke at lave indhold der “kun” passer til vores TV, men netop indse at vores oplevelser og vores skærmforbrug ER langt mere kompliceret, og vi nu arbejder cross-platform. Jeg har i hvert fald ikke svært ved at forestille mig at brugerbevægelser der går fra en række platforme i min digitale virkelighed, ind og bliver samlet i mit gamle, men knap så dumme TV.

 3. Hej
  Måske dette vil interessere dig. og måske det er noget at skrive om.
  Jeg vil gøre dig opmærksom på at jeg laver et helt nyt tv eksperiment her i Januar. – sendes 24 timer i 11 dage uden stop!

  Tendens: Vi ser tv – via Twitter og facebook. = Fjernsynet er second screen!

  Feature: Involvering på smartphone eller tablet, bliver vigtigere end det der foregår på tv skærmen.

  Naturen LIVE er et nyt 24 timer i 11 dage slow tv værk som jeg laver sammen til TV2 Fri.

  Og vi starter her i januar!

  http://omtv2.tv2.dk/index.php?id=7266

  Der er intet manuskript og ingen faciliste, kun et tv enestående eksperiment der vækkes til live af mennesker, fælleskaber, tanker og billeder der flettes ind i hinanden og danner ny betydning.
  Der er sat en ramme. En skurvogn som placeres midt i Jylland et hemmeligt sted. Her fra vil jeg og mit UK team på skift, dag og nat, i 11 dage, holde øje med de 3 justerbare kameraer der er stillet op omkring et dødt krondyr. Vi sidder 700 meter væk og dokumentere Den enes død, den andens brød.
  Følg eksperimentet på fri.tv2.dk fra smartphone/computer/tablet eller hver dag i Frihuset fra 13 januar.

  Er der ikke en historie i det nye format ?

  Hilsen
  Lars

  L. H. Ostenfeld
  Instruktør og forfatter
  Mobil 31102843
  larsostenfeld.dk

 4. Jeg læser med stor interesse om 2. Screen. Da jeg det sidste år virkelig har prøvet det af. Og er faktisk enig i at det ikke kommer i anden række men første. Har lavet et eksperiment hvor jeg live streamede fra en død kronhjort med 3 kameraer i 12 dage fra Jylland. Folk kunne skrive til mig og hinanden over nettet. Hver dag var jeg via Skype på direkte tv og hver dag kom der gæster i studiet og snakkede om projektet. Naturen live hvem kommer til middag? Der efter lavede jeg æggebanko hvor vi spillede banko og folk bestemte hvilke sange en sanger skulle spille. Og her sidst lavede jeg webisodes Otto når julegrisen får et navn. Sendt her i dec. Debatten var ikke til at styre og gik på alle medier og alle platforme. Det har i alle tilfælde været de mindre tv-kanaler der prøvede. Tv2fri. Dr3. Jeg glæder mig til at DR1 og TV2 tør og prøver. Lars ostenfeld redaktør og instruktør.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s